Maak hier gebruik van onze Zorgvergelijker en bespaar honderden euro's!

Vergelijk hier uw zorgverzekering en sluit direct af


De inhoud van de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Een zorgverzekeraar is verplicht om iedereen die zich voor de basisverzekering aanmeldt te accepteren. De gezondheidstoestand speelt geen rol bij de acceptatie.

Advies op maat

  • kies welke zorg u dit jaar nodig denkt te hebben
  • kies wat u verzekert of wat u liever zelf betaalt
  • sluit het pakket af dat het beste bij u past!

Quickscan

  • selecteer eenvoudig uw huidige verzekering
  • zie direct welke aanbieders goedkoper zijn
  • stap binnen 5 minuten over!

Algemene informatie over deze verzekering


De basisverzekering is een wettelijk verplichte zorgverzekering voor iedere Nederlander. De basisverzekering is ook verplicht voor iedereen die in het buitenland woont maar in Nederland werkt.

De inhoud van de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Een zorgverzekeraar is verplicht om iedereen die zich voor de basisverzekering aanmeldt te accepteren. De gezondheidstoestand speelt geen rol bij de acceptatie.

Overzicht Basispakket Zvw



Naast de basisverzekering kunt u een aanvullende verzekering afsluiten waarmee u zich verzekert tegen kosten van zorg die u belangrijk vindt, zoals alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie of tandarts.

Verzekering opzeggen

Begin november van ieder jaar hebben we allemaal de nieuwe premie van onze zorgverzekeraar in de bus gehad. En nu? Overstappen of blijven zitten? De samenstelling van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, indien u dus een paar tientjes per maand kunt besparen waarom zou u dat dan niet doen?

En in dat geval bent u bij NH Advies | Financieel Zeker aan het juiste adres: wij vergelijken de producten, de polisvoorwaarden en kwaliteit van dienstverlening van verschillende verzekeraars. En wij bieden u dan ook de beste prijs/kwaliteit verhouding!

Verschillen in premie

Het kan zijn dat u meer of minder premie betaalt dan iemand anders. Dat komt omdat:

  • de premie voor de basisverzekering verschilt per zorgverzekeraar
  • u een vrijwillig eigen risico kunt nemen, waardoor uw premie per maand lager wordt
  • u zelf bepaalt of u naast de basisverzekering een aanvullende verzekering afsluit
  • u wel of geen gebruik kunt maken van een collectief

Meer informatie of een persoonlijk advies?

Maak hier een afspraak!

 

Goed om te weten


De basisverzekering wordt in drie varianten aangeboden.

De verstrekkingen (dat is de zorg die vergoed wordt) zijn bij alle polissen hetzelfde. Het belangrijkste verschil is de betaalwijze van de nota's en de mate waarin u vrij bent om een zorgaanbieder kiezen.

1. Naturapolis

2. Restitutiepolis

3. Budgetverzekering

Onlangs is het wetsvoorstel waarin de vrije artsenkeuze aan banden wordt gelegd, ingetrokken. Helaas blijkt nu, bij het bekendmaken van de polissen voor 2025, dat geen enkele zorgverzekeraar nog een restitutiepolis aanbiedt voor het nieuwe jaar.

Wil een patiënt in behandeling bij een ongecontracteerde zorgaanbieder, dan betaalt hij dus een groot deel van de behandeling zelf.

Als doekje voor het bloeden komt er wel een overgangsregeling voor patiënten die nu nog in behandeling zijn bij een ongecontracteerde aanbieder waarvan de behandeling in 2025 doorloopt.

Bij een naturaverzekering moet u gaan naar de zorgaanbieder waarmee uw verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten. Wilt u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan zal de zorgverzekeraar de kosten vergoeden van het ziekenhuis waar zij afspraken mee hebben gemaakt.

Voordeel

Het voordeel van een naturaverzekering is dat de premie vaak goedkoper is dan een restitutieverzekering. De verzekeraar sluit contracten af om de kosten lager te houden.

Nadeel

Groot nadeel kan zijn dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als u bijvoorbeeld naar een specialist wilt gaan waar de verzekeraar geen contract mee heeft gesloten, dan moet u een deel van de kosten zelf betalen.

 

Een budgetverzekering is een vorm van een basisverzekering. Als u kiest voor een budgetverzekering, betekent dat dat u naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het verschil tussen een 'normale' naturaverzekering en een budgetverzekering is dat u bij een budgetverzekering naar nog minder zorgverleners kunt.

Voordeel

Het voordeel is dat het vaak nog goedkoper is dan een restitutieverzekering en een naturaverzekering. Als u gezond bent en als u een lage premie wilt, kan een budgetverzekering een optie zijn.

Nadeel

Nadeel is dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit zijn er bij een budgetpolis vaak niet veel.

 

Als u kiest voor een combinatiepolis betekent dit dat u feitelijk een combinatie hebt tussen een restitutie- en naturapolis. U heeft namelijk een vrije zorgkeuze en u kunt vaak naar alle zorgverleners toe.

Dit verschilt alleen per zorgsoort. Bijvoorbeeld: u kunt wel naar alle ziekenhuizen, maar niet naar alle klinieken. Bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar wel contracten afgesloten met zorgverleners.

 

Wanneer u een zorgverzekering gaat kiezen, zijn er een aantal belangrijke afwegingen die u moet maken om tot de beste keus te komen. Kiest u bijvoorbeeld voor een hoger eigen risico, dan wordt de maandelijkse premie die u betaalt lager. Wij lopen stap voor stap met u langs de belangrijkste overwegingen.

  1. Eigen risico

Het verplichte eigen risico zal gelijk blijven. In 2025 bedraagt het eigen risico € 385,00. U kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig verhogen tot een maximaal bedrag van € 885,00. De eerste zorgkosten die u dan maakt tot de hoogte van het bedrag van het eigen risico moet u dan zelf betalen. Indien u meer zorg gebruikt dan de hoogte van het eigen risico, dan wordt deze vergoed vanuit de zorgverzekering. Tegenover een hoger eigen risico, staat een lagere maandelijkse premie. Hiermee zou u dus kunnen besparen op de zorgverzekering.

  1. Basisverzekering of aanvullende verzekering?

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont/werkt en die 18 jaar of ouder is, is verplicht een basisverzekering af te sluiten.

De inhoud van het basispakket is door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het Zorginstituut legt uit wat verzekerd is en onder welke voorwaarden. Hieronder vindt u een overzicht van alle informatie over het basispakket Zvw.

Overzicht Basispakket Zvw

Aanvullende verzekering

Bovenop de basisverzekering kunt u ervoor kiezen om u aanvullend te verzekeren voor extra zorg. De belangrijkste opties om u aanvullend voor te verzekeren zijn:

  • Gebit

Het is belangrijk om goed na te gaan of een aanvullende tandartsverzekering echt nodig is voor u. Wanneer u slechts twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, kan het voordeliger zijn wanneer u de kosten hiervoor zelf betaalt.

  • Bril en lenzen

Ook is er de mogelijkheid om een aanvullende vergoedingen te krijgen voor een bril- en/of lenzen. Het is belangrijk om te weten dat brillen en lenzen meestal niet volledig worden vergoed. Vaak krijgt u een eenmalige vergoeding per twee of drie jaar.

  • Buitenland dekking

De basisverzekering biedt u recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Let er wel op dat deze vergoeding gebaseerd is op de Nederlandse normen. In het buitenland kunnen de kosten voor zorg veel hoger zijn. Wanneer u zich aanvullend verzekert voor zorg in het buitenland, worden ook de kosten vergoed die boven de Nederlandse normen uitstijgen. (Let op: voor de USA is het zeer verstandig om óók een aanvullende reisverzekering af te sluiten!)

  • Fysiotherapie

In Nederland krijgen jongeren onder de 18 jaar de eerste 9 behandelingen door een fysiotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Voor volwassen geldt dit niet. Indien u ouder bent dan 18 jaar en veel naar de fysiotherapeut gaat, kunt u een aanvullend verzekeren voor een bepaald aantal behandelingen fysiotherapie afsluiten.

  • Alternatieve geneeswijzen

Vanuit de basisverzekering worden geen alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en alternatieve geneesmiddelen vergoed. Wilt u wel van deze zorg gebruik maken, dan kunt u overwegen om een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Ga dan bij de verzekeraar na welke kosten onder de dekking van de zorgverzekering vallen, er kunnen grote verschillen zijn tussen de verzekeraars.

  1. Naturapolis of combinatiepolis?

De zorgverzekering is verkrijgbaar als naturapolis of als combinatiepolis. Ook kan het een mix zijn van deze vormen. Een naturapolis bindt u aan zorgverleners waar de zorgverzekeraar contracten mee heeft gesloten. Als u zorg afneemt van een niet gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u bijvoorbeeld 80% uitbetaald. Vaak is de premie van een combinatiepolis hoger dan die van een naturapolis. Let hier dus goed op, wanneer jueen zorgverzekering kiest.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer u de belangrijkste afwegingen hebt gemaakt, kunt u op onze website eenvoudig uw voorkeuren en wensen aangeven en daarmee de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. U krijgt dan in een handig overzicht te zien welke zorgverzekeringen er op uw wensen aansluiten en welke premie u daarvoor betaalt.

Bespaar premie door kritisch te zijn!

Het vergelijken van uw zorgverzekering, kan u veel geld besparen ten opzichte van de huidige premie die u nu betaalt. Wij kunnen ons voorstellen, dat u bij uw huidige (en vaak "vertrouwde") zorgverzekering zou willen blijven. Echter zijn er geen "slechte" zorgverzekeringen meer in Nederland.

  1. Vaak zitten er in de pakketten nog een aantal verouderde producten waar u niets aan heeft. Een voorbeeld hiervan kan zijn: een extra aanvullende tandartsverzekering, terwijl u een gebitsprothese hebt.
  2. Uw polis omvat extra kraamzorg, terwijl u geen kinderwens meer hebt.
  3. Bekijk goed wat u het komende jaar verwacht aan bijkomende zorg behandelingen en richt uw keuze van aanvullende verzekering op deze verwachting.
  4. Ook voor partners geldt dat men vaker goedkoper uit kan zijn met ieder een eigen polis, kinderen kunnen dan onder gebracht worden bij de ouder die de meeste dekking geniet.
  5. Kijk ook eens naar het eigen risico. U kunt het eigen risico vaak verhogen.  Als u nu verwacht dat u niet ziek wordt en heeft u, indien het onverhoopt toch geschiedt, genoeg geld achter de hand om het dan op te vangen, overweeg dan deze optie. Op jaarbasis kan het al snel ruim € 300,00 besparen.

Belangrijkste data & wijzigingen 2024/2025


Belangrijkste data

12 november 2024

Uiterlijk op deze dag moeten zorgverzekeraars de premies voor hun zorgverzekeringen bekendmaken.

31 december 2024

De uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering.

31 januari 2025

De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als u de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Uw zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2025.

Zorgpremie Stijgt met € 12,-- per maand

De gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering zal naar verwachting stijgen met ongeveer € 10,-- tot € 12,-- per maand, wat resulteert in een maandpremie van rond de € 156,00 tot € 160,--.

Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met 2024.

Eigen risico & eigen bijdrage

Het verplichte eigen risico blijft op € 385,-- net als in 2024, maar in 2027 wordt dit gehalveerd.

Echter, er is een wijziging in de vormgeving van het eigen risico voor medische behandelingen. Voor medisch-specialistische zorg zal het eigen risico per behandeling maximaal € 150,-- bedragen, waardoor de drempel om zorg te zoeken lager wordt​.

Zorgtoeslag gaat omhoog

De zorgtoeslag, een financiële ondersteuning voor mensen met een laag inkomen, gaat omhoog.

Zodra je 18 jaar wordt, ben je verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Vanaf dat moment kun je ook recht hebben op zorgtoeslag. Je moet de zorgtoeslag zelf aanvragen. Sluit wel eerst een zorgverzekering af. Dit kun je al doen voordat je 18 jaar wordt. Daarna kun je je zorgtoeslag aanvragen.

In 2025 is de maximale zorgtoeslag € 129,50 per maand voor alleenstaanden en € 242,60 per maand voor mensen met een meerderjarige toeslagpartner.

Wijzigingen in het basispakket

Er zijn enkele aanpassingen in het basispakket. Bijvoorbeeld, er komt een vergoeding voor een verkennend gesprek bij psychische problemen.

Tegelijkertijd zal paramedische herstelzorg na COVID-19 niet langer vergoed worden, omdat deze niet effectiever zou zijn dan natuurlijk herstel​.

Toegankelijkheid van zorg

De regering heeft aangekondigd dat zorgverzekeraars meer moeten investeren om aan de zorgplicht te voldoen, wat ook invloed kan hebben op de premies.

Dit kan leiden tot hogere kosten, maar mogelijk ook tot kortere wachtlijsten voor behandelingen​.

Zorgkosten per Nederlander

In 2025 worden de totale zorgkosten per Nederlander geschat op ongeveer € 7.453,-- per jaar. Dit is een stijging van € 379,-- ten opzichte van 2024.

Deze zorgkosten omvatten verschillende elementen, zoals:

  • De premie voor de zorgverzekering.
  • Inkomensafhankelijke premies (voor de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg).
  • Eigen uitgaven, zoals het verplicht eigen risico en eventuele eigen bijdragen.
  • Andere belastingcomponenten gerelateerd aan de zorg.

De stijging van de zorgkosten is voornamelijk te wijten aan hogere lonen en prijzen in de zorg, alsook de vergrijzing van de bevolking​.

Voor meer gedetailleerde informatie over deze cijfers kunt u de Zorgwijzer bekijken.